Zijnsoriëntatie

Rusten in Zijn en doen wat je wilt

Zijnsoriëntatie is een door Hans Knibbe ontwikkelde visie, die kan worden aangeduid als een eigentijds ‘pad van verlichte levenskunst’. In deze visie gaat eeuwenoude boeddhistische wijsheid hand in hand met moderne psychologische inzichten.

Uitgangspunt is, dat je ruimer en opener bent dan de door gewoontes en psychologische patronen bepaalde persoon, die je geworden bent. Er is een bron van stilte, wijsheid, kracht en liefde in je aanwezig. Dat potentieel aanboren is makkelijker als de omstandigheden ideaal zijn, maar aanzienlijk moeilijker in perioden van stress of dagelijkse sleur. Toch zijn ontspanning, gemak, liefde, kracht en helderheid verrassend dichtbij en altijd in je geest aanwezig. Het is simpelweg de rijkdom van je wezen! Hoe je in de rijkdom van je Zijnsaard je zwaartepunt kunt leggen en werkelijk tot bloei kunt komen, dat leer je op het Zijnsgeoriënteerde pad.

Meditatiebeoefening neemt een belangrijke plaats op het pad in. Je traint je geest. Als je regelmatig meditatie beoefent zet je steeds je neus in de richting van Zijn. Zo ga je meer en meer (leren) rusten in de ruimte en rijkdom van je natuurlijke Zijnsaard.
Je gaat zien hoe je geest werkt. Je leert je aandacht richten. Je wordt meer helder en liefdevol aanwezig. Je leert je afstemmen op je innerlijke wijsheid. Je leert rusten in de grond van je geest, je bewustzijn zelf, dat stil en open is. Meditatie werkt door in lichaam en geest en werkt ook door in je dagelijks leven. De eenvoudige technieken zijn voor iedereen te leren. Maar wil je er baat bij hebben, dan moet je er wel ‘werk van maken’ door het regelmatig te doen. Meedoen aan groepsaanbod kan je daar enorm bij helpen en inspireren.

We vatten onze benadering samen met ‘rust in Zijn en doe wat je wilt’.

Het ‘rusten in Zijn’ leer je in de diverse meditatievormen die in de leerruimte Zijnsoriëntatie worden aangeboden. Wanneer je rust in Zijn kom je in contact met de oorspronkelijke openheid van Zijn. Je bent dan niet langer bepaald door beperkende aannames over jezelf en de wereld. Rustend in deze openheid verschijnen spontaan je inherente Zijnskwaliteiten als liefde, compassie, kracht en wijsheid.

Om te ‘doen wat je wilt’ moet je jezelf los weten te maken van je historisch bepaalde identiteit en gewoontepatronen. Je ontdekt nieuwe onbekende delen van jezelf. Het is een verheugend proces om te worden wie je werkelijk bent. Maar het vraagt ook moed om jezelf op deze manier te leren kennen en om nieuwe stappen in je leven te zetten, die in overeenstemming zijn met wie je hebt ontdekt te zijn.

Aanbod Zijnsoriëntatie in mijn praktijk:

Online meditatie: via zoom.us
Voor iedereen met behoefte aan begeleide meditatie op vrijdagochtend.

Meditatie op woensdagochtend – locatie Utrecht 
Tweewekelijkse groep voor mensen die graag regelmatig samen willen mediteren.

Meditatie op woensdagochtend en woensdagavond – locatie Limburg
Tweewekelijkse groep voor mensen die graag samen willen mediteren.

Driedaagse (stilte)retraites in ‘s-Gravenvoeren (Voerstreek, België):
Retraites zijn momenten van je her-ijken en (weer) thuiskomen in je Zijnsaard. Je maakt je helemaal los van je dagelijkse beslommeringen en maakt ruimte voor Zijn. Langere tijd mediteren verdiept en verrijkt je meditatie. Je kunt dieper thuiskomen in Zijn, stil en contactvol aanwezig zijn bij alles wat in je leeft. De mooie omgeving nodigt uit om te openen naar de schoonheid en levendigheid van de natuur. De groep is max. 6 personen.
Kijk voor data en kosten in de agenda.

Cursus Gezonde Zelfliefde 
In deze cursus ligt de focus op het leren liefdevol met jezelf om te gaan. Het gaat om bij jezelf aanwezig te zijn, hier en nu, bij zoals het is, zonder oordeel, open. De nadruk ligt op het  toegang vinden tot de liefde en openheid van jouw natuurlijke aard. Tijdens de cursus leer je de meditatievormen van Zijnsoriëntatie kennen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met geluidsopnames en huiswerkopdrachten en is ontwikkeld parallel aan het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ van Hans Knibbe.
De cursus start half november 2023 in Limburg.

Jaartraining en Zijnspad
Aanbod voor mensen die al een introductie in Zijnsorienrtatie hebben gehad en het pad verder willen verdiepen. Kijk voor huidig aanbod in de agenda.

Persoonlijke begeleiding
Hoe jouw geest werkt, wat je overlevingspatronen zijn, wat maakt dat je ze blijft vasthouden, wat de wijsheid is in je verkramping, hoe je je helderheid en liefde weer kunt openen, dat kan in persoonlijke begeleiding worden onderzocht. (zie pagina life-coaching)

Wil je eerst een keer komen kennismaken, dan kan je gratis deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een persoonlijk kennismakingsgesprek aanvragen. Je bent met al je vragen van harte welkom.