Zijnsoriëntatie en Zijnsmeditatie

Rusten in Zijn en doen wat je wilt

Zijnsoriëntatie is een door Hans Knibbe ontwikkelde visie, die kan worden aangeduid als ‘pad van levenskunst’. In deze visie gaat eeuwenoude boeddhistische wijsheid hand in hand met moderne psychologische inzichten.

Uitgangspunt is, dat je ruimer en opener bent dan de door psychologische gewoontes en patronen bepaalde persoon, die je in je dagelijks leven bent. Er is een bron van wijsheid, kracht en liefde in je aanwezig. Dat potentieel aanboren is makkelijk als de omstandigheden ideaal zijn, maar aanzienlijk moeilijker in perioden van stress of dagelijkse sleur. Toch zijn ontspanning, gemak, liefde, kracht en helderheid verrassend dichtbij, altijd in je geest aanwezig. Hoe je in de rijkdom van die ruime, open aard je zwaartepunt kunt leggen, dat leer je op het Zijnsgeoriënteerde pad.

Meditatiebeoefening neemt een belangrijke plaats op het pad in. Meditatie is een training van je geest. Centraal in de werkwijze staat het besef dat je je je geest kunt trainen om (meer) te leven vanuit de ruimte en rijkdom van je natuurlijke aard. Je wordt meer wakker, helder, liefdevol aanwezig. Je gaat zien hoe je geest werkt. Je leert je aandacht richten. Je leert je afstemmen op je innerlijke wijsheid. Je leert rusten in de grond van je geest, je bewustzijn zelf. Meditatie werkt door in lichaam en geest en in je dagelijks leven. De eenvoudige technieken zijn voor iedereen te doen. Wil je er baat bij hebben, dan moet je het met enige discipline beoefenen.

Aanbod Zijnsoriëntatie in mijn praktijk:

Zijnsmeditatie op zondag
Maandelijks voor beginners én ervaren beoefenaars. De zondagochtend leent zich bijzonder goed voor zacht lichaamswerk en diep landen in wie je bent.

Meditatie op woensdagochtend
Wekelijks voor mensen die al enige ervaring hebben met (Zijns)meditatie.

Cursus Ruimte voor Zijn
‘Ruimte voor Zijn’ is een introductiecursus in Zijnsoriëntatie van 7 avonden. Je oefent de diverse meditatievormen en ik geef uitleg over de belangrijkste uitgangspunten van Zijnsoriëntatie. Naast de meditatiepraktijk leer je zo ook de visie kennen als kader voor je ervaringen. We werken in een kleine groep, zodat er veel ruimte is voor vragen en persoonlijke begeleiding. Je oefent thuis met behulp van door mij ingesproken geluidsopnames. Maximaal 8 deelnemers.

Cursus Gezonde Zelfliefde
In deze cursus ligt de focus op het leren liefdevol met jezelf om te gaan. Je leert bij jezelf aanwezig te zijn, hier en nu, bij zoals het is, zonder oordeel, open. De nadruk ligt op het  toegang vinden tot de liefde en openheid van jouw natuurlijke aard. Tevens leer je de meditatievormen van Zijnsoriëntatie kennen. Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met geluidsopnames en huiswerkopdrachten en is ontwikkeld parallel aan het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ van Hans Knibbe. De cursus biedt toegang tot vervolgaanbod, zoals de jaartraining (zie beschrijving hieronder)en de opfrisdag, waar het accent ligt op integratie van gezonde zelfliefde in je dagelijks leven. Max. 8 deelnemers.

Jaartraining Zijnsoriëntatie 2019-2020
Wie na een introductie in Zijnsoriëntatie (hetzij in mijn praktijk, hetzij elders) het pad van levenskunst verder wil verkennen en verdiepen, kan meedoen aan deze vervolgtraining. De groep komt 6 hele zaterdagen bijeen en volgt een 3-daagse retraite. Op de zaterdagen komt de kunst van Zijn in je dagelijks leven aan de orde, de retraite is bestemd voor dieper thuiskomen in je aard. Omdat je langere tijd als groep bijeen komt, steun je en inspireer je elkaar op het pad. Max. 8 deelnemers.
Deze jaartraining loopt van oktober 2019 tot juni 2020.

Retraites
Winterretraitedag: een zondag (januari) voor stilte en meditatie, een dag om tot jezelf te komen in de hectiek van je dagelijks leven. In Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven.

Voorjaarsretraite: een driedaagse retraite (maart) om dieper te leren rusten in je aard. In Conferentiecentrum Eigentijdserf, Westelbeers.

Kijk voor data en tarieven in de agenda. Wil je eerst een keer komen kennismaken, dan kan je gratis deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een persoonlijk kennismakingsgesprek aanvragen. Je bent met al je vragen van harte welkom.

Persoonlijke begeleiding
Het onderzoek van hoe jouw geest werkt, wat je overlevingspatronen zijn, wat maakt dat je ze blijft vasthouden, wat de wijsheid is in je neurose, dat kan in persoonlijke begeleiding nader onderzocht worden. ( zie pagina life-coaching)