Zijnsoriëntatie

Rusten in Zijn en tot volle bloei komen

Zijnsoriëntatie is een door Hans Knibbe ontwikkelde visie, die kan worden aangeduid als een eigentijds ‘pad van verlichte levenskunst’. In deze visie gaat eeuwenoude boeddhistische wijsheid hand in hand met moderne psychologische inzichten.

Uitgangspunt is, dat je ruimer en opener bent dan de door gewoontes en psychologische patronen bepaalde persoon, die je geworden bent. Er is een bron van stilte, wijsheid, kracht en liefde in je aanwezig. Dat potentieel aanboren is makkelijker als de omstandigheden ideaal zijn, maar aanzienlijk moeilijker in perioden van stress of dagelijkse sleur. Toch zijn ontspanning, gemak, liefde, kracht en helderheid verrassend dichtbij en altijd in je geest aanwezig. Het is simpelweg de rijkdom van je wezen! Hoe je in de rijkdom van je Zijnsaard je zwaartepunt kunt leggen en werkelijk tot bloei kunt komen, dat leer je op het Zijnsgeoriënteerde pad.

Meditatiebeoefening neemt een belangrijke plaats op het pad in. Je traint je geest. Als je regelmatig meditatie beoefent zet je steeds je neus in de richting van Zijn. Zo ga je meer en meer (leren) rusten in de ruimte en rijkdom van je natuurlijke Zijnsaard.
Je gaat zien hoe je geest werkt. Je leert je aandacht richten. Je wordt meer helder en liefdevol aanwezig. Je leert je afstemmen op je innerlijke wijsheid. Je leert rusten in de grond van je geest, je bewustzijn zelf, dat stil en open is. Meditatie werkt door in lichaam en geest en werkt ook door in je dagelijks leven. De eenvoudige technieken zijn voor iedereen te leren. Maar wil je er baat bij hebben, dan moet je er wel ‘werk van maken’ door het regelmatig te doen. Meedoen aan groepsaanbod kan je daar enorm bij helpen en inspireren.

Aanbod Zijnsoriëntatie in mijn praktijk:

Online meditatie: via zoom.us
Voor iedereen met behoefte aan begeleide meditatie op vrijdagochtend.

Meditatie op woensdagochtend – locatie Utrecht 
Tweewekelijkse groep voor mensen die graag regelmatig samen willen mediteren.

Meditatie op dinsdagavond – locatie Limburg
Tweewekelijkse groep voor mensen die graag samen willen mediteren.
Start in de loop van 2023. Tijd en plaats wordt nog vastgesteld.

3-daagse training; de vrijheid van Zijn – locatie Limburg
In deze introductiecursus oefen je de diverse meditatievormen en geef ik uitleg over de belangrijkste uitgangspunten van Zijnsoriëntatie. Naast de meditatie-beoefening leer je zo ook de visie kennen als kader voor je meditatie, wat erg ondersteunend werkt. We werken in een kleine groep, zodat er veel ruimte is voor vragen en persoonlijke begeleiding. Je oefent thuis met behulp van door mij ingesproken geluidsopnames.

Driedaagse (stilte)retraites in ‘s-Gravenvoeren (Voerstreek, België):
Retraites zijn momenten van je her-ijken en (weer) thuiskomen in je Zijnsaard. Je maakt je helemaal los van je dagelijkse beslommeringen en maakt ruimte voor Zijn. Langere tijd mediteren verdiept en verrijkt je meditatie. Je kunt dieper thuiskomen in Zijn, stil en contactvol aanwezig zijn bij alles wat in je leeft. De mooie omgeving nodigt uit om te openen naar de schoonheid en levendigheid van de natuur. De groep is max. 6 personen.
Kijk voor data en kosten in de agenda.

Cursus Gezonde Zelfliefde – Utrecht (najaar 2022) en Limburg (voorjaar 2023)
In deze cursus ligt de focus op het leren liefdevol met jezelf om te gaan. Het gaat om bij jezelf aanwezig te zijn, hier en nu, bij zoals het is, zonder oordeel, open. De nadruk ligt op het  toegang vinden tot de liefde en openheid van jouw natuurlijke aard. Tijdens de cursus leer je de meditatievormen van Zijnsoriëntatie kennen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met geluidsopnames en huiswerkopdrachten en is ontwikkeld parallel aan het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ van Hans Knibbe.

Jaartraining Zijnsoriëntatie 2022-2023 – locatie Utrecht/Limburg
Wie na een introductie in Zijnsoriëntatie (hetzij in mijn praktijk, hetzij elders) het pad van levenskunst verder wil verkennen en verdiepen, is uitgenodigd voor deze verdiepende training. De groep komt 6 zaterdagen bijeen en volgt twee retraites. De zaterdagen zijn bestemd voor spirituele training en psychologisch onderzoek naar hoe je geest werkt, daarnaast is er ruimte voor de zg. padcoaching, waarin je in de groep stilstaat en begeleid wordt in alles wat jij op je pad tegenkomt. De retraites (op een mooie locatie) zijn bestemd voor dieper thuiskomen in je natuurlijke, altijd al vrije, stromende aard. Omdat je langere tijd als groep bijeen komt, stimuleer je, steun je en inspireer je elkaar op het pad en komt er continuïteit in de herkenning van je Zijnsaard. Je mediteert zelf thuis en ook in een oefengroepje zonder begeleiding. Daarvoor zijn ingesproken meditaties als geluidsopname beschikbaar. Max. 8 deelnemers. Deze jaartraining start in oktober 2022.
Na de jaartraining kan je deelnemen aan de Zijnspad-groep, zodat je je pad kunt vervolgen, voor mensen die de jaartraining bij mij of elders hebben gevolgd.

Persoonlijke begeleiding
Hoe jouw geest werkt, wat je overlevingspatronen zijn, wat maakt dat je ze blijft vasthouden, wat de wijsheid is in je verkramping, hoe je je helderheid en liefde weer kunt openen, dat kan in persoonlijke begeleiding worden onderzocht. (zie pagina life-coaching)

Wil je eerst een keer komen kennismaken, dan kan je gratis deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een persoonlijk kennismakingsgesprek aanvragen. Je bent met al je vragen van harte welkom.