Zijnsoriëntatie en Zijnsmeditatie

Rusten in Zijn en tot volle bloei komen

Zijnsoriëntatie is een door Hans Knibbe ontwikkelde visie, die kan worden aangeduid als een eigentijds ‘pad van levenskunst’. In deze visie gaat eeuwenoude boeddhistische wijsheid hand in hand met moderne psychologische inzichten.

Uitgangspunt is, dat je ruimer en opener bent dan de door gewoontes en psychologische patronen bepaalde persoon, die je geworden bent. Er is een bron van stilte, wijsheid, kracht en liefde in je aanwezig. Dat potentieel aanboren is makkelijker als de omstandigheden ideaal zijn, maar aanzienlijk moeilijker in perioden van stress of dagelijkse sleur. Toch zijn ontspanning, gemak, liefde, kracht en helderheid verrassend dichtbij en altijd in je geest aanwezig. Het is simpelweg de rijkdom van je wezen! Hoe je in de rijkdom van je Zijnsaard je zwaartepunt kunt leggen en werkelijk tot bloei kunt komen, dat leer je op het Zijnsgeoriënteerde pad.

Meditatiebeoefening neemt een belangrijke plaats op het pad in. Je traint je geest. Als je regelmatig meditatie beoefent zet je steeds je neus in de richting van Zijn. Zo ga je meer en meer (leren) rusten in de ruimte en rijkdom van je natuurlijke Zijnsaard.
Je gaat zien hoe je geest werkt. Je leert je aandacht richten. Je wordt meer helder en liefdevol aanwezig. Je leert je afstemmen op je innerlijke wijsheid. Je leert rusten in de grond van je geest, je bewustzijn zelf, dat stil en open is. Meditatie werkt door in lichaam en geest en werkt ook door in je dagelijks leven. De eenvoudige technieken zijn voor iedereen te leren. Maar wil je er baat bij hebben, dan moet je er wel ‘werk van maken’ door het regelmatig te doen. Meedoen aan groepsaanbod kan je daar enorm bij helpen en inspireren.

Aanbod Zijnsoriëntatie in mijn praktijk:

Online meditatie:
Voor iedereen met behoefte aan begeleide meditatie.

Meditatie op woensdagochtend
Wekelijks voor mensen die al enige ervaring hebben met (Zijns)meditatie.

Introductiecursus Zijnsgeoriënteerde meditatie
In deze introductiecursus oefen je de diverse meditatievormen en geef ik uitleg over de belangrijkste uitgangspunten van Zijnsoriëntatie. Naast de meditatie-beoefening leer je zo ook de visie kennen als kader voor je meditatie, wat erg ondersteunend werkt. We werken in een kleine groep, zodat er veel ruimte is voor vragen en persoonlijke begeleiding, gedurende 8 bijeenkomsten. Je oefent thuis met behulp van door mij ingesproken geluidsopnames.

Cursus Gezonde Zelfliefde
In deze cursus ligt de focus op het leren liefdevol met jezelf om te gaan. Het gaat om bij jezelf aanwezig te zijn, hier en nu, bij zoals het is, zonder oordeel, open. De nadruk ligt op het  toegang vinden tot de liefde en openheid van jouw natuurlijke aard. Tijdens de cursus leer je de meditatievormen van Zijnsoriëntatie kennen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met geluidsopnames en huiswerkopdrachten en is ontwikkeld parallel aan het boek ‘Gezonde Zelfliefde’ van Hans Knibbe.

Deze twee cursussen bieden toegang tot vervolgaanbod, zoals de jaartraining (zie beschrijving hieronder). Voor groepen van 6 tot 10  deelnemers.

Jaartraining Zijnsoriëntatie 2021-2022
Wie na een introductie in Zijnsoriëntatie (hetzij in mijn praktijk, hetzij elders) het pad van levenskunst verder wil verkennen en verdiepen, is uitgenodigd voor deze verdiepende training. De groep komt 8 zaterdagen bijeen en volgt een 3-daagse retraite. De zaterdagen zijn bestemd voor spirituele training en psychologisch onderzoek naar hoe je geest werkt, daarnaast is er ruimte voor de zg. padcoaching, waarin je in de groep stilstaat en begeleid wordt in alles wat jij op je pad tegenkomt. De retraite (ruim drie dagen op een mooie locatie) is bestemd voor dieper thuiskomen in je natuurlijke, altijd al vrije, stromende aard. Omdat je langere tijd als groep bijeen komt, stimuleer je, steun je en inspireer je elkaar op het pad en komt er continuïteit in de herkenning van je Zijnsaard. Je mediteert zelf thuis en ook in een oefengroepje zonder begeleiding. Daarvoor zijn ingesproken meditaties als geluidsopname beschikbaar. Max. 8 deelnemers. Deze jaartraining start in oktober 2021.
Na de jaartraining kan je deelnemen aan de Zijnspad-groep, zodat je je pad kunt vervolgen, voor mensen die de jaartraining bij mij of elders hebben gevolgd.

Retraites: thuiskomen in Zijn
Retraites zijn momenten van je her-ijken en (weer) thuiskomen in je Zijnsaard. Je maakt je helemaal los van je dagelijkse beslommeringen en maakt ruimte voor Zijn. Langere tijd mediteren verdiept en verrijkt je meditatie. Retraitetijd is kostbare tijd. Je kunt in je meditatie dieper thuiskomen in Zijn.
          Dagretraite op Buitenplaats de Hoorneboeg (Hilversum) en Centrum Well (Utrecht):
Ik bied graag regelmatig dagretraites aan. In de meditaties land je, kalmeert je geest en herken je jezelf weer als open en vrij. Je maakt een breuk met je dagelijkse gewoontes, zodat er ruimte komt om te Zijn. Het aanbod is toegankelijk voor iedereen, met of zonder ervaring met (Zijns)meditatie.
           Driedaagse retraite in de ‘s-Gravenvoeren (Voerstreek, België):
In het voorjaar bied ik een langere retraite met overnachting aan voor mensen met enige ervaring in Zijnsgeoriënteerde meditatie. De retraite is onderdeel van de jaartraining, andere mensen met enige ervaring kunnen aansluiten. Het zijn dagen van stil en hartsvol aanwezig zijn bij alles wat in je leeft. Je geeft jezelf de gelegenheid om te ontspannen en de vrije aard de ruimte te geven.
Kijk voor data en kosten van het groepsaanbod in de agenda.

Persoonlijke begeleiding
Hoe jouw geest werkt, wat je overlevingspatronen zijn, wat maakt dat je ze blijft vasthouden, wat de wijsheid is in je verkramping, hoe je je helderheid en liefde weer kunt openen, dat kan in persoonlijke begeleiding worden onderzocht. (zie pagina life-coaching)

Wil je eerst een keer komen kennismaken, dan kan je gratis deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een persoonlijk kennismakingsgesprek aanvragen. Je bent met al je vragen van harte welkom.